Det hedder “at optimere” – ikke at spare

Ikke kategoriseret

Det er et af de ord, der virkelig kan clickbaite for vildt. “Spar”, “sparer”, “spare”. Du kender det sikkert selv.

“Sådan kan du spare 1000 kroner om måneden”, “Spar penge på madbudgettet” og “Hanne sparede 20 kroner op hver dag i en måned – resultatet vil overraske dig”.

Selve ordet at spare har fået enormt meget værdi lagt i sig. Det er lidt ligesom med at tabe sig. Det er som om der er en forventning lagt i ordet. Det kan også være noget negativt, har jeg oplevet. Sparer man for meget på pengene, så er man en gnier og en fedterøv.

Derfor bruger jeg ikke ordet selv. Jo, vi “sparer” en masse penge på vores el- og vandforbrug ved at være fornuftige med forbruget, og vi “sparer” en masse penge på madbudgettet ved at lave madplan. Men sparer man bare de penge, og lader være med at bruge dem på noget efterfølgende, så har man ikke opnået noget væsentligt ved det.

At spare associeres i dag med at man undværer, undlader. Mangler. Det man får, er ikke helt ligeså godt som det man kunne have fået, hvis man havde valgt ikke at spare. Det er blevet en træls ting. Og det skal det ikke være, for det er ikke sandt.

Derfor bruger jeg ordet at optimere. Jeg har optimeret mit forbrug. Så kom der pludselig en helt anden energi ned over ordet, ikke? Vi har optimeret vores el- og vandforbrug mest muligt. Vi har optimeret vores ugentlige madindkøb. Jeg har optimeret min økonomi. Pludselig betyder den præcis samme handling noget helt andet.

Jeg har sparet 500 kroner på vores månedlige vandforbrug = Jeg er en nærigrøv, der ikke gider bruge vand på brusebad

Jeg har optimeret vores vandforbrug, så vi forbruger for 500 kroner mindre hver måned = Jeg har effektiviseret vores forbrug mest muligt

To sider af samme sag, men to vidt forskellige udfald. Derfor skal du nu til at bruge udtrykket optimere i stedet for at spare. Se hvad det gør ved folk omkring dig. Jeg har selv testet den af. Når jeg sagde, at vi havde sparet penge på vores vandforbrug var folk ligeglade, tenderende grinende, fordi de forestillede sig at jeg gik mindre i bad fordi jeg var nærig. Men da jeg sagde, at vi havde optimeret vores vandforbrug var reaktionen en helt anden.

“Nå, hvordan det?” ville de så pludselig vide.

Og det virker også på dig selv. Når du pludselig “optimerer” i stedet for at “spare”, så gør du noget godt for dig selv, du er effektiv, i stedet for at du afholder dig selv fra at gøre noget, du egentlig gerne vil.

Vi har “optimeret” vores vandforbrug ved at tage præcis samme mængde minutter om at gå i bad – men ved at få en vandbesparende bruser. Vi har “optimeret” vores elforbrug ved at gøre lige præcis ingenting anderledes – vi har bare indført spareskinner og købt et hus med solceller på taget.

Dermed har vi også sparet penge, men det er ikke det vigtige. Det vigtige er, at vi har optimeret et forbrug, der er uundgåeligt. Vi vil ikke undvære hverken mad, bad eller strøm. Men vi vil gerne undgå at spilde unødigt, så vi bruger flere penge end vi er nødt til og skader miljøet mere end højst nødvendigt. Hvis jeg kan få samme rene følelse ved et brusebad på 20 liter vand i stedet for 50 liter – så gør jeg da det. Dermed har jeg optimeret. Hvis jeg kan bruge mindre unødig strøm ved at indføre en spareskinne, så vi ikke bruger standby-strøm – så gør jeg da det. Jeg har optimeret. Men opnået det samme.

Det handler om at bruge de penge, du er nødt til at bruge, bedst muligt, så du får mest muligt ud af dem. Så du kan bruge resten af dem på at gøre det, der vil gøre dig glad. I mit tilfælde at investere i aktier, så jeg er et skridt nærmere økonomisk frihed.

2 thoughts on “Det hedder “at optimere” – ikke at spare

 1. Tusind tak for en fed blog, som jeg først lige har opdaget. Hvilket er vildt nok, egentlig, da vi tydeligvis går op i mere eller mindre det samme. Glæder mig til at læse med fremover! Ps, er der en smartere måde at finde gamle indlæg end at blive ved med at klikke på det forrige (hvilket jeg selvfølgelig bare kan gøre …). Forsiden viser kun de seneste tre.

  Like

  1. Hej Kirstine,

   Tusind tak for de pæne ord, hvor er det fedt at vide at du kan bruge bloggen til noget! 🙂
   Den er kun i sin spæde start, og jeg fifler dermed stadig rundt i design, men et bedre overblik over indlæggene er hermed på listen!

   /Kapitalisthippie

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s