Ryd op i dit liv og bliv rigere

Ikke kategoriseret

Der er to måder man kan rydde op på – mentalt og fysisk. Den fysiske udgave udfører de fleste nok et par gange om ugen, om ikke andet når der kommer gæster.

Et rent og opryddet hjem giver os en følelse af velvære. Pludselig er der plads, rene linjer, orden. Alt er rent og pænt. For slet ikke at tale om den mentale highfive man lige giver sig selv for veludført opgave. For mig er det personligt nemmere at slappe af eller koncentrere mig om et specifikt gøremål, hvis mit hjem er opryddet. Det er som om ens hjerne tænker “Godt, det var det. Næste!”.

På samme måde fungerer det, når du rydder op mentalt. At rydde op mentalt, at udføre en form for mental minimalisme, er noget jeg vil komme meget mere ind på i senere indlæg, men det vigtigste du skal vide lige nu er, at fysisk og mentalt rod har samme ulempe: Det skaber uoverskuelighed, det giver dårlig samvittighed og det påvirker dit billede af dig selv negativt. Og vigtigst af alt: Det dræner din økonomi. For når linjerne ikke er rene, når man ikke har overblik eller styr på sine fysiske ejendele, så bliver ens billede af sig selv mudret, og man kan ende med at tro at man har brug for flere ting for at få det bedre og opnå bedre lykke, hvilket koster penge. Og den slags går ikke, når man vil have styr på sin økonomi. At lave store livsstilsændringer kræver motivation, engagement, hårdt arbejde og ikke mindst en tro på at det kan lade sig gøre, og især det sidste er næsten umuligt, hvis man har et negativt billede af sig selv.

Så derfor er lektion nummer et i dag: Ryd op i dine fysiske ting! Jeg lover dig, at du bliver overrasket over, hvad det gør ved din opfattelse af dig selv samt både dit fysiske og psykiske velvære. Og selvfølgelig absolut ikke mindst din pengepung.

Et eksempel fra mit eget liv: Da vi skulle flytte i hus var det 7. gang på ti år, at jeg flyttede adresse. Og jeg hader at flytte. Helt vildt meget. Hver eneste gang jeg hev flyttekasserne frem, gjorde jeg det altid i god tid inden flytningen (når det var muligt), og sagde til mig selv, at denne gang ville jeg gennemgå ALTING og sortere det i respektive bunker, der enten skulle med videre, sælges, doneres eller smides ud.

Men fordi at jeg dengang var en ganske almindelig forbruger, så var mængden af Ting ukritisk akkumuleret så meget, at opgaven blev uoverskuelig. Mit negative billede af mig selv, der kom fra selve det fysiske og mentale rod, overophedede, og jeg endte altid med at give op og bare smide det hele i flyttekasser og slæbe det med videre til næste sted. Og mængden af Ting fortsatte med at akkumulere, så til sidst havde jeg bare virkelig mange ting. Som i: Virkelig mange ting. Der var massevis af tøj jeg aldrig brugte, måske 50 forskellige neglelakker, hvoraf flere aldrig var blevet åbnet, tonsvis af cremer, shampooer og parfumer, der bare lå, sko, bøger, køkkenredskaber, der samlede støv, en stor sort pose med gamle tøjdyr, Tupperware-bokse, hvor låg-til-boks-ratio aldrig matchede for slet ikke at tale om opbevaringsrummene.

Åh, opbevaringsrummene. Det endegyldige bevis på, at menneskets evne til at samle på ting er gået helt over gevind. Når vi er derude, hvor vi er nødt til at have et ekstra rum udenfor vores bolig til ren opbevaring af ting (som mange af os aldrig ser eller bruger nogensinde igen), så er det gået alt, alt for vidt. I min holdning skal der i et opbevaringsrum ikke være andet end en eller to kasser med julepynt, udstyr til at reparere ens cykel eller bil, en vandslange, overskudsmaling, værktøj og måske havemøblerne (om vinteren, altså). Men hos alt for mange (mig selv inklusive, i tiden før Kapitalisthippie) bliver rummet i stedet brugt til opbevaring af alt det, der ikke er plads til i vores bolig, fordi vi har alt for mange Ting.

Særligt opbevaringsrummet i Hr. Kapitalisthippies sidste lejlighed inden vi flyttede i hus var slemt. Her var vi to husholdninger med komplette køkkensæt og så videre, der rykkede sammen, og fordi vi ikke kunne overskue opgaven, blev det meste af alt mit presset ind i kælderrummet. Og mere kom til i løbet af de to år vi boede i lejligheden sammen.

Mit åbenbaringsøjeblik kom nogle måneder før vi flyttede. Vi kunne se rundt i vores lejlighed og konkludere, at det ville kræve en del flyttekasser at få alle Tingene pakket ned og sendt videre til vores nye hjem. Samtidig havde vi længe været trætte af, at der ikke rigtig var plads til alle vores Ting, og vi var enige om, at der nok var et par stykker af dem, som vi egentlig ikke havde brug for. Derfor blev vi enige om at få styr på kælderrummet og sorteret Tingene der, så vi ligesom havde en slags headstart.

Og hold. Nu. OP! Hvor var der mange Ting. Ikke mindst Ting vi ikke anede vi stadig ejede. Rummet var måske 15 kvadratmeter dybt, og det var fuldstændig proppet. Vi kiggede kort på hinanden, nikkede, smøgede ærmerne op og gik i gang. Rummet blev fuldstændig tømt i løbet af få dage. Det meste blev sendt til genbrug, enkelte ting blev sat til salg og resten blev smidt ud, fordi det ikke var værd at give til genbrug.

Efterfølgende fortsatte jeg arbejdet med mine egne Ting oppe i lejligheden. Jeg opdagede eksempelvis, at jeg havde ikke mindre end tre glattejern. Og at jeg, selvom jeg ikke anså mig selv for at være shoppe-typen, alligevel havde en del tøj, der stadig havde prismærket i nakken. At bøger fra min barndom, som jeg aldrig nogensinde ville komme til at læse igen, stod og fyldte i de i forvejen proppede boghylder. Og alle de andre Ting.

Vi samlede begge sammen af vores respektive Ting, købte stande på to loppemarkeder af to omgange, og solgte for over 3000 kroner i alt. Derudover solgte vi via Marketplace på Facebook. Alt det, der ikke blev solgt, sendte vi til genbrug eller smed ud.

Vi fortsatte på denne måde helt indtil vi fyldte flyttekasserne med de ting, der rent faktisk skulle med os videre. Og faktisk også lidt da vi først var flyttet ind, da vi fortsatte med at træne Oprydningsmentaliteten og lidt efter lidt indså, at der stadig var Ting vi ikke havde brug for.

Resultatet?

Resultatet blev, at vi nok har smidt omkring 60 procent af vores Ting videre. Vores hus har hverken kælder eller loft, og det er helt med vilje. Det holder Oprydningsmentaliteten veltrænet hele tiden. For vi vil ikke falde i samme fælde hvor vi tror, at vi hele tiden har brug for nye Ting for at forbedre vores liv og opnå mere lykke. I vores arbejdsværelse har vi en lille hems, og der står en kasse med julepynt og så en kasse til os hver med personlige affekter, som vi af diverse årsager endnu ikke er klar til at skille os af med, selvom de ikke nødvendigvis tjener et praktisk formål.

Rent æstetisk er vores hjem langt mere strømlinet og enkelt end før. Det i sig selv giver, som skrevet før, mere energi, overskud og overblik. Og så er der sket noget magisk: Det er gået op for mig, at jeg har brug for utroligt få Ting. Så meget, at jeg til min 30 års fødselsdag for nyligt faktisk havde svært ved at finde på reelle ønsker. Og dermed har jeg sparet mig selv for tusindvis af kroners fejlkøb. Penge, som jeg i stedet kan bruge på investeringer, som kan vokse sig til flere penge og mere frihed i sidste ende.

Faktisk vil jeg mene, at der stadig er store muligheder for at sortere ud i mængden af bøger, tøj osv. Men vigtigst er, at når jeg har indset, at jeg ikke har brug for Ting, så køber jeg ikke Ting. Og dermed kommer jeg til at spare penge resten af mit liv.

Simple as that. Hvert eneste køb, der bliver gennemført og får en plads i huset, er gennemtænkt og velovervejet og har som oftest en praktisk funktion. Dermed bliver der brugt færre penge, og man sætter pris på de Ting, der nu engang er der. Fordi de er særligt udvalgte. Når 60 procent af alle ens Ting bliver sendt videre i systemet, så er dem, der fik lov at stå tilbage, specielle og værdsatte. Og det er som regel nok til, at der ikke er brug for flere Ting.

Også fordi jeg fandermer ikke gider lave den slags oprydning nogensinde igen, for shit, hvor er det hårdt og tager lang tid!

Uddybet (men ikke altomfattende) liste af ting, der måtte lade livet:

 • Bøger, der aldrig vil blive læst igen
 • DVD-film samt serier på DVD
 • Make up, hårdimser, neglelak og cremer en masse (tilbage har jeg det mest basic make up jeg bruger til daglig samt en børste)
 • Hårtørrer(e) og glattejern(e)
 • Tøj
 • Sko
 • Gamle ting fra barndommen uden sentimental værdi
 • Køkkenudstyr, der aldrig blev brugt
 • CD’er
 • Gammelt elektronik
 • Plakater og billedrammer
 • Tasker
 • Håndklæder (INGEN har brug for så mange håndklæder, at de ikke kan være i to store skuffer på et stort badeværelse)
 • Gamle brætspil, der ikke er blevet spillet i årevis
 • Armbånd fra samtlige festivaler jeg har været på siden 2003 (samt koncertbilletter)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s