Månedsupdate: September 2020

Ikke kategoriseret

En kende forsinket af en månedsupdate, men oktober har vist sig at være en travl måned fra start. Mange aftaler, meget arbejde og en del milepæle. Men det må I høre mere om i næste månedsupdate.

September var… en hård måned at komme igennem. Det lykkedes, jovist, og der blev både investeret, sparet op og afbetalt gæld. Men det var en LANG måned, synes jeg, og der var en del ekstraudgifter, der tærede på budgettet, blandt andet en cykel, der skulle have helt nye dæk, en fødselsdagsgave og nye forsikringer til sammenlagt 8000 kroner. Det kan godt mærkes, for at sige det mildt. Forsikringspengene var ventede, og vi havde i budgettet til dem, og de tæller derfor ikke med i opgørelsen, men ikke desto mindre var det en stor udgift. Derudover var det også måneden hvor vi skiftede a-kasse og fagforening, og de skulle have hele beløbet på én gang.

På den anden side, så barberede vi 500 kroner af madbudgettet, så vi i alt brugte for omkring 2000 kroner i september måned. Rimelig godt gået, synes vi selv! Det skyldes blandt andet, at vi er kommet ind i en god rytme med at købe Too Good To Go-poser, hvor man virkelig får smæk for skillingen, og at mine forældre, som kom på besøg i starten af måneden, generøst medbragte kartofler, persille, bolsjebeder, grønne bønner og gulerødder fra deres egen have, hvilket naturligvis gjorde, at vi i næsten en uge ikke behøvede at købe ind.

Alt i alt så forbruget i september måned således ud:

Faktisk er det lidt misvisende, for en del af budgettet, hvori blandt andet forsikrings- og a-kasseindbetalingen ligger, er sket fra vores budgetkonto med penge der stod der i forvejen. Jeg har alligevel valgt at tage det med, da det trods alt var en udgift vi havde denne måned. At der blev brugt 500 kroner mindre på madbudgettet kommer også først til at vise sig fra næste måned, da vi har et decideret mad-dankort, som vi fast overfører til, og det var først fra oktober måned, at vi valgte at overføre 250 kroner mindre per person. Et personligt forbrug på lige omkring ti procent af ens samlede udbetaling er måske lavt for nogen, men højt for mig, specielt taget i betragtning at det er væsentligt højere end både investering og opsparing, og det nager mig. Det bliver forhåbentlig bedre i næste måned, og jeg har trods alt bufferen til det.

Investeringsmæssigt gik det lidt bedre i september, hvis man kigger overordnet på procenterne:

Et lille forsigtigt skridt opad, med en del usikkerhed, som I kan se. Jeg kan afsløre, at det her, midt på måneden, ser væsentligt bedre ud. Med frygt for at begå hybris. Igen er det Freetrailer-aktierne, der trækker snittet op – afkastet ligger nu på omkring 200 procent! Det svinger lidt op og ned som den slags jo gør, men med et solidt plus på bundlinjen.

Igen har jeg ikke købt enkeltaktier, men holdt mig til Nordnets månedsopsparing med samme fordeling som sidst, som er:

Jeg har endnu ikke foretaget nogen ændringer der, og hvorvidt jeg kommer til at gøre det ved jeg endnu ikke helt. Jeg vil gerne have lidt flere obligationer ind i porteføljen, for det er lige nu en meget lillebitte del af det samlede beløb, og jeg kunne mærke, at det under coronakrisen, som var min første krise på aktiemarkedet, egentlig var meget rart, at de bare lå der og var rimelig stabile med et meget lille minus, modsat aktierne.

Månedens optur/nedtur

Man mærker virkelig at man kører med et meget stramt budget, når man står med uforudsete udgifter. Og selvom jeg netop har en opsparing til den slags, så piner det mig når jeg er nødt til at trække fra den for noget så åndssvagt som at jeg er nødt til at tage toget på arbejde, fordi min cykel er til reparation. Jeg skal blive bedre til at huske mig selv på at den slags sker og vil blive ved med at ske, og at det ikke betyder, at jeg er dårlig til at budgettere eller bruger forkerte penge. Jeg bruger stadig ikke penge på to go-kaffe, tøj eller andre luksus-Ting og jeg er hele tiden opdateret på hvad jeg har tilbage. Der er ingen overraskelser på den måde. Men træls er det uanset hvad. På den anden side er det egentlig lidt fedt at have den modsatte reaktion til forbrug end mange andre: Det kan virkelig pine mig at skulle bruge penge jeg ikke er absolut nødt til at bruge. Jeg føler ikke det er et strejf af luksus eller lykke, jeg føler udelukkende at det sætter mig tilbage i forhold til mit mål. Jeg vælger at tolke det sådan, at jeg næppe bliver typen, der ødsler mine penge væk, når der engang står 750.000 eller en million på mit depot.

Til gengæld virkelig fedt at vi brugte 500 kroner mindre på madbudgettet. Jeg bliver nogle gange overrasket når jeg hører, hvad andre bruger på mad og undrer mig virkelig over hvordan de kan bruge så mange penge. Det er fedt at mærke, at jeg bliver bedre til at udnytte råvarerne, så vi får det maksimale ud af det og vi undgår madspild. Samtidig bliver man med Too Good To Go-poser nødt til at være kreativ, og det udvider mine madkundskaber.

Status på gæld

Gælden ser nu således ud:

Mor og far: 50.500 (55.000)

Banklån: 288.402 (381.000)

Realkreditlån: 1.652.000 (1.652.000)

Jeg har i september måned indbetalt 5.600 kroner til banklånet, 3.400 kroner til “banklånsopsparingen” og 500 kroner til mine forældre.

Jeg kalder det banklånsopsparingen, da den ekstra afbetaling vi selv vælger at lave ikke trækkes automatisk hver måned, som den “aftalte” afbetaling gør. Når vi når oktober har vi overført så meget til denne opsparing, at vi vil bede vores bankdame om at overføre til lånet, så det bliver mindre.

Mål for oktober

Nu er vi jo godt nok midt i måneden… Men jeg vil kigge på hvordan jeg sætter budgettet op i disse månedsupdates, for jeg synes det kan se både forvirrende og misvisende ud. Det skyldes nok, at Hr. Kapitalisthippie og jeg ikke har fællesøkonomi og derfor har forskellige udgifter. Derudover vil jeg i et par indlæg også komme mere ind på hvordan vi styrer vores økonomi og hvordan den er opdelt.

Og så skal jeg i gang med investeringsindlæggene! De tager lang tid at skrive, og der er meget information, så måske der bliver lidt stille på bloggen i oktober måned (som der har været indtil videre…). Men de kommer.

Oktober bliver også måneden hvor vi får vores indefrosne feriepenge udbetalt, og det kommer til at rykke med gældsafviklingen!

Hvordan gik din september måned?

One thought on “Månedsupdate: September 2020

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s