Mine (anderledes) tips til at bruge færre penge

Ikke kategoriseret

For nyligt talte jeg med en veninde om den store afbetaling Hr. Kapitalisthippie og jeg har lavet på vores boliglån. Hun var vist lidt imponeret over, hvor meget vi havde formået at barbere af gælden på 12 måneder, og hun spurgte hvordan vi havde gjort det.

Det spørgsmål har jeg det altid lidt svært med, fordi svaret for mig er så simpelt. Vi har indskrænket vores forbrug og sat alt ind på gælden. Simple as that. Min veninde er både intelligent og veluddannet, og økonomi er ikke et fremmed begreb for hende, men jeg tror ikke hun sidder alene med spørgsmålet. Jeg hører tit, at folk synes det er helt vildt hvad vi formår at smide ind på lånet hver måned, vores lønninger taget i betragtning, og det undrer mig, fordi det for mig er en naturlighed. Hvis jeg vil opnå økonomisk uafhængighed, er jeg nødt til at komme af med min gæld og investere en masse penge, og det kan jeg kun opnå hvis jeg begrænser mit forbrug.

Men sådan er vores samfund ikke indrettet, og jeg tror det er derfor min veninde spørger. Vi lever i et samfund, hvor alle har ret til et fedt køkken, og både bil og hus er noget vi låner penge til uden at blinke. Vi fejrer vores små og store sejre, eller bare det faktum at det er hverdag, med mad udefra eller restaurantbesøg, tager på dyre ferier flere gange om året, køber nyt når det vi har går i stykker og overdænger hinanden med gaver. Og vi synes vi har lov og at det er rigtigt.

Der er for så vidt, udover det bæredygtige aspekt i det, heller ikke noget galt med det, og jeg dømmer ingen, der forbruger anderledes end mig selv. Men min venindes spørgsmål undrede mig alligevel, for når man som hende nu engang er både intelligent og veluddannet, så er regnestykket måske ikke så indviklet. Og så alligevel. For hvis vi alle er vant til at vi skal have mange Ting og ikke tænker over hvad vores penge bliver brugt på, så er det en selvfølge, at en større del af dem vil blive brugt på unødvendige Ting. Min veninde, og alle andre, for den sags skyld, kan sagtens google sig til “Gode råd til dig, der skal spare op”, men af en eller anden grund ender alt for mange alligevel med ikke at opnå deres økonomiske mål.

Så hvorfor?

Personligt tror jeg det handler om noget indre. Når vi nu lever i et samfund, hvor vi alle har ret til et fedt køkken og fire streamingtjenester, så lever vi alle med en sjæl, der konstant skal mættes og underholdes. Og det er de færreste sparetips, der kan fjerne den slags. Min veninde spurgte, om jeg ikke kunne lære hende at begrænse sig. Det ved jeg ikke om jeg kan, men jeg kan komme med mine egne erfaringer udi nøjsomhed og indskrænkning.

Så de kommer her:

  1. Accepter at du lever i luksus

Har du tag over hovedet, strøm, rent vand i hanen og mad i køleskabet? Godt. Så har du allerede der mere end de omkring 700 millioner mennesker på verdensplan, der lever i ekstrem fattigdom med en indkomst på mindre end 12 kroner om dagen. Hvad tror du de allerhelst vil have: Et fedt køkken eller bare muligheden for at få mad i morgen?

Vi mennesker har i princippet brug for utrolig lidt for at trives: Ly, mad, vand, luft og menneskelig kontakt. Stort set alle andre behov er menneskeskabte. Dette er ekstremt vigtigt at være opmærksom på, hvis man for alvor vil indskrænke sit forbrug. Internet, mobiltelefoner, nyt tøj, fancy møbler, biler, nuttede babysko, eksotiske rejser og så meget andet er “behov” som vi mennesker selv har skabt for os selv.

Jo flere “behov” du kan overbevise dig selv om, at du har, jo flere steder kan dine penge forsvinde hen. Hvis de helt basale behov allerede er opfyldte, så er du rimelig godt kørende. Jaja, jeg er godt klar over, at mobiltelefoner, internet og så videre efterhånden betegnes som basale behov i den vestlige verden. Men nyt tøj hver måned? Og restaurantbesøg eller fastfood hver uge? Samtlige kopper to go-kaffe du køber? Ting til vindueskarmen? En tur i bilen, hvor cyklen eller dine ben ligeså godt kunne gøre det? En spritny mobil, fordi den gamle er ved at være langsom? Not so much.

2. Det er ikke farligt at nøjes

Hele vores liv bliver vi bombarderet med reklamer konstant. Og reklamefolkene er sindssygt gode til at skabe nye behov for os. Tænk engang, at både børn og voksne for 50 år siden levede fint uden mobiltelefoner og helt uden at vide at de havde brug for dem!

Reklamer er også gode til at få os til at føle, at vi gør noget godt for os selv eller vores nærmeste, hvis vi køber netop dette produkt. Jeg kender den fra mig selv. Tidligere i mit liv kunne jeg sagtens tænke, at mit liv blev bedre, hvis jeg fik købt lige præcis dén ferie eller havde lige præcis dén sofa, taske, indsæt-selv-et-overflødigt-køb. Heldigvis fandt jeg også ud af, at mit liv ikke var blevet bedre, når jeg kom hjem fra ferien, og at tasken ikke fjernede mine problemer. Det er så nemt at tænke “Hvis nu bare jeg fik” eller “Hvis nu bare jeg havde”.

Lad være. For din egen skyld. Det er ok, at vinterjakken tager en sæson eller to mere. Det er faktisk rigtig godt. Det er også ok, at der ikke står Royal Copenhagen i bunden af dine frokosttallerkner, eller at dine børns tøj ikke matcher hver dag. Det behøver heller ikke blive den store udlandstur hvert år. Der findes også gode oplevelser i et sommerhus i en for dig ukendt del af Danmark – eller i din baghave.

Det samme gælder streamingtjenester, som virkelig kan være et område hvor man tænker, at græsset er grønnere på den anden side. Tidligere har vi herhjemme både haft TV2 Play, Netflix, Viaplay, Dplay og HBO på samme tid, og alligevel været i stand til ikke at finde noget vi ville se, men ikke haft lyst til at afmelde noget, “hvis der nu kommer en mega god film et af stederne i næste uge!”.

Hav tillid til dig selv. Du rummer meget mere end du tror, og du behøver ikke underholdning fra en streamingtjeneste for at holde dig beskæftiget. Faktisk vil du formentlig blive langt mere effektiv hvis du ikke har en, og i hvert fald ikke fem, på samme tid. Og den der film, der måske kommer, kommer om et par måneder eller år på en af de andre tjenester. Eller du kan låne den på biblioteket. Helt gratis. Og hvis ikke, så lover jeg, at dit liv fremover også forbliver ok, hvis du ikke får den set. På ære!

3. Brug hvad du har

Den her gælder eksempelvis med mad. Hvis du hver dag åbner dit køleskab og ser posen med peberfrugt, ignorerer den, og tager en færdigpizza fra fryseren eller ringer efter en, så har du fejlet.

Hvert år bliver der i Danmark smidt over 700.000 ton mad ud, som kunne være blevet spist, og det koster os 11 milliarder kroner om året. 11 milliarder! Derudover står madspild for en tredjedel af klimabelastningen fra fødevareproduktionen.

Det er virkelig nedern tal. 700.000 ton mad, som kunne have været anvendt til globale befolkningsgrupper, dem længere oppe i teksten, der lever i ekstrem fattigdom. Som vi bare ikke lige får brugt.

Ifølge foreningen Stop Spild af Mad svarer danskernes madspild til 20 procent af vores samlede udgifter til mad. Så hvis en gennemsnitlig familie på fire bruger 60.000 kroner om året på mad (5000 kroner om måneden) betyder det, at de hvert år køber ind for 12.000 kroner for meget. Det ville være mere miljøvenligt bare at gå ned i Rema 1000 en gang om måneden og stikke købmanden en ekstra tusindkroneseddel.

At bruge hvad man har i stedet for at anskaffe sig nyt, er essensen af nøjsomhed. En gammel dyd, der desværre er ukendt for mange i dag. Vi reparerer ikke længere – vi smider ud og køber nyt. Og det koster os kassen. Så det skal vi i gang med. Hvis du ikke kan fikse din ødelagte telefon, så har du sikkert en gammel du kan bruge. Ellers flyder Facebook Marketplace og dine venner over med ældre udgaver du kan købe for en slik. Og jo, selvfølgelig kan du sy den lynlås på igen. Ellers kan din mor, og så kan du lære det, og I kan hygge jer sammen en eftermiddag. Win-win. Trælim kan fikse mangt og meget på de fleste møbler og YouTube kan efterhånden løse alle dine problemer i hjemmet. Selv lærte jeg for nyligt at adskille badeværelsets vandlås, så jeg kunne rense den.

Så det kan godt være, at du ikke vil have mad med peberfrugt i dag, men så SKAL du altså have det i morgen, for du har købt den skide peberfrugt og dermed er det dit ansvar, at den bliver brugt. Og hvis du ikke gør det, så vil jeg aldrig nogensinde høre dig klage over, at du ikke har nok penge eller ikke får nok i løn, capiche?

For som Mr. Money Mustache siger: “If you’ve ever blown a dollar on frivolous spending, and years later find yourself a dollar short due to the arrival of hard times, it’s not the hard times that broke you. It was that dollar blown long ago“.

4. Du skal planlægge

.Jo du skal! Du skal vide sådan ca hvor mange gange du skal lave mad hjemme den kommende uge, hvornår den næste elregning kommer, hvornår dit barn er vokset ud af flyverdragten, hvornår bilen skal til syn igen, om du regner med en stor regning ved næste tandlægebesøg og hvad du vil bruge på folks julegaver næste år.

Og det skal du, fordi hvis du ikke har styr på hvilke udgifter du ser ind i, så risikerer du trælse økonomiske overraskelser. Og trælse økonomiske overraskelser i en husholdning, der stadig er i gang med at blive bygget op, vælter hele korthuset.

Så hvis du ikke allerede har gjort det, så sæt dig ned nu. Lige nu! Med pen og papir. Tænk dig om. Skal dit barn konfirmeres/på efterskole indenfor de næste par år? Skal I have ny bil? Skal taget på huset repareres? Er der styr på hvilke regninger der kommer hvornår, og er der penge på budgetkontoen til dem?

Planlægning er også sindssygt vigtigt i forhold til mad og for at undgå madspild. Personligt bruger jeg ikke madplaner, men det fungerer for mange. Vær ærlig overfor dig selv, om I er typerne, der skal have en madplan. Er I det, så lav den, og lav den hver uge. Og husk at få brugt resterne 🙂

Planlæg indkøb og vid hvad du skal bruge. Ellers risikerer du at stå ved køledisken en onsdag kl. 17.30 med minus overskud og en sulten familie, der venter derhjemme, og du er herretræt og William skal til fodbold om en time og I kan faktisk ikke nå andet end drivethru på McDonald’s, og der røg så 400 kroner, der kunne have delt ud på tre eller fire hele dages madforbrug. Hvis jeres liv er travlt, så køb stort ind én gang om ugen. Du sparer tid og overskud og giver dig selv mindre stress. Og penge, selvfølgelig.

5. Accepter, at lykke ikke er lig at bruge penge

Den sætning dér er muligvis den allerbedste at have in mente, hvis man vil ændre sit forbrug. Hvis du kan lære at adskille det “at være lykkelig” fra det “at bruge penge”, så er du på en sikker vej mod en mindre forbrugerisk og mere tilstedeværende fremtid.

At være lykkelig og at bruge penge hænger ikke sammen. Du kan sagtens være lykkelig uden penge, og du kan ligeså nemt være ulykkelig med adskillige millioner på kontoen. Du kan sagtens have et både sjovt, spændende og indholdsrigt liv uden at skulle finde dankortet frem. En dyb samtale med din partner eller din bedste ven koster ingenting. Det gør en dejlig gåtur i naturen med en interessant podcast i ørerne heller ikke.

Når jeg tænker tilbage på vores Disney World-tur i Orlando, som klart er den dyreste ferie Hr. Kapitalisthippie og jeg har været på, så er det ikke den dyre middag eller det store hotelværelse jeg husker på. Det er at stå med Hr. Kapitalisthippie om armen og se fyrværkeriet fra slottet i Magic Kingdom sent om aftenen og de lange snakke vi havde på hotelværelset med ømme fødder.

Når man lærer at adskille lykke fra forbrug sker der det, at man begynder at bruge færre penge, men ikke lider nogen last af den grund, fordi man jo har indset, at man slet ikke havde brug for at bruge pengene for at have det godt. Dermed bliver dit liv billigere, samtidig med at du bliver rigere. Du indser, at alt det andet, alt det “ekstra”, egentlig er unødvendigt.

Hvis du ikke tror mig, så tror jeg, at du har et langt større problem end for få penge. Hvis du ikke er i stand til at være sammen, altså virkelig være tilstede, med de mennesker, der er i dit liv, og nyde det, og så være fuldstændig ligeglad med om I sidder på en restaurant med dyr rødvin eller derhjemme med ingenting, så forbinder du lykke med penge. Og gør du det, vil du aldrig opnå ægte rigdom.

6. Følg dit forbrug

Det her kan ikke siges nok. Du. Skal. Følge. Dit. Forbrug.

Hvis du ikke ved præcist hvad hver eneste krone du har brugt er blevet brugt på, så risikerer du at bruge for mange, og have “pengehuller”, som dine penge falder ned i uden at du er klar over det. Du kan tracke dit forbrug på flere måder; nogen gør brug af apps som Spiir eller følger med på kontoen i banken. Selv skriver jeg hvert eneste køb jeg foretager ind i et dokument på min telefon. Prøv det – resultatet vil formentlig overraske dig. Du vil nok opdage, at du bruger væsentligt flere penge på en eller flere ting end du troede.

Sæt dig ned hver måned og kig på dit forbrug. Reflekter over det. Har forbruget gjort dit liv bedre? Er du gladere end før du brugte pengene? Har de ændret noget til den positive side? Dette er Kakeibo-metoden, en japansk pengesparingsmetode, i sin nøddeskal. Når du ved præcist hvor dine penge forsvinder hen, har du mulighed for at opnå 100 procent kontrol over dem. Og det er en kæmpe gave at give sig selv.

Og til sidst et citat, der måske kan inspirere dig, som det har inspireret mig:

“Don’t tell me where your priorities are. Show me where you spend your money and I’ll tell you what they are.”
James W. Frick

One thought on “Mine (anderledes) tips til at bruge færre penge

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s