Aktier til børn: Gaven, der bliver ved med at give

Ikke kategoriseret

I et af teatrene i West End i London kører der et skuespil, der hedder The Mousetrap, som er skrevet af krimiforfatteren Agatha Christie. Det er det teaterstykke, der har kørt i længst sammenhængende tid med mere end 27.000 opførelser. Agatha Christie selv gav rettighederne til stykket til sit barnebarn, som levede af indkomsten det genererede i lang tid.

Vild nok dåbsgave.

Han gav senere disse royalties videre til et college i Wales, hvor indkomsten bruges til at drive et kunstcenter. Det er altså en gave, der er blevet ved med at give. Den har givet Agatha Christies barnebarn mulighed for at skabe et liv på hans præmisser, uafhængigt af indkomst, og senere støttet videreformidling af kunst. Virkelig cool, hvis du spørger mig!

Jeg begyndte at investere da jeg var sidst i 20’erne, hvilket er sent, hvis man gerne vil opnå økonomisk uafhængighed. Men reelt troede jeg ikke det var muligt for en privatperson for mig, som ikke hver måned kunne hælde 100.000 kroner ind i markedet. Jeg tænker ind i mellem hvordan mit liv havde set ud, hvis mine forældre havde lært mig det fra barnsben, eller måske ligefrem investeret min børneopsparing, i stedet for at udlevere den til mig da jeg flyttede hjemmefra.

Efter at jeg selv har vendt skuden har jeg tit tænkt, at jeg gerne selv vil lære mine børn om investering og pengeyngel fra en tidlig alder. Altså, hvis jeg engang får børn. Det er ikke noget der er på plakaten lige nu!

Men andre mennesker i min familie har børn, og de børn skal som regel have gaver to gange om året: Til fødselsdag og jul. Hr. Kapitalisthippie har to små niecer, som er tvillinger, og vi bliver inviteret til deres fødselsdag hvert år, hvilket er rigtig hyggeligt. Jeg ville gerne være sådan en cool tante, der gav de gode gaver. I ved, det der familiemedlem, som ikke var ens forældre, hvis gave man altid glædede sig lidt mere til at åbne? Den stilling gik jeg benhårdt efter.

Det gik… ikke så godt. Et år forsøgte vi os med noget Frozen, dengang det var populært. Vi har også været omkring kinetisk sand og bamser formet som enhjørninge. Problemet var, at der kun var to små (virkelig velopdragne) piger, men virkelig mange voksne, der var ude efter titlen, og der var mange gaver. Sikkert for mange penge, i hvert fald for vores vedkommende. De to små søde piger blev simpelthen overrendt af gaver, kan man sige. Og det er ikke et ondt ord om hverken pigerne, deres forældre eller de andre gavegivere. Men det var forståeligt nok svært for pigerne at forholde sig til alt det nye skinnende legetøj som de fik, og jeg havde lidt på fornemmelsen, at det nogle gange meget hurtigt endte i bunken på værelset. Det synes jeg var ærgerligt, både udefra et økonomisk og bæredygtigt synspunkt, men også for pigerne. At der var så meget at vælge imellem, at så meget blev valgt fra.

Det hjalp nok heller ikke på det, at pigerne havde fødselsdag få dage før juleaften, så der var dobbelt op på pakkerne. Så da de havde fødselsdag sidste år, besluttede Hr. Kapitalisthippie og jeg os for, at vi ville prøve noget andet. Vi ville give dem aktier!

Hvis du havde købt for 2000 kroners Apple-aktier…

I år 2000, så ville de i dag have en værdi af 200.000 kroner. Har du nogensinde givet nogen en gave til en værdi af 2000 kroner, som 20 år senere var det værd? Jeg blev nonfirmeret i 2012, altså blot få år senere, og jeg vil gætte på, at mange af os i hvert fald fik pengegaver til den fest, der var 2000 værd. Jeg brugte mine nonfirmationspenge på en rejse til USA, hvilket jeg ikke fortryder. Men 200.000 kroner i aktier i dag ville bestemt heller ikke have gjort mig noget.

Hr. Kapitalisthippie og jeg besluttede os altså for at introducere pigerne for aktier til deres fødselsdag. Vi spurgte deres forældre på forhånd, om de synes om idéen, og den var de med på. De investerer selv, og kan vist også ind i mellem synes, at pigerne får lige lovlig meget legetøj.

Men hvad skulle vi så vælge for aktier? Grundet vores afbetaling af bankgælden på huset havde vi ikke uanede mængder af penge, og derfor var aktier som netop Apple udelukket. Vi ville gerne give dem en lille del af et firma, som de kendte, så det måske var mere håndterbart for dem. Disney var oppe at vende, sammen med Coca-Cola Company (begge for dyre), vi snakkede om Mattel (som ejer Barbie), men ingen af er specielt interesseret i Barbie-dukker, og vi vidste ikke om de ville kunne kæde Mattel-navnet sammen med Barbie.

Som de fleste små børn, så er de her to søde piger overordentligt glade for slik og søde sager. Og derfor faldt valget på Cloetta AB. Det er dem, der blandt andet laver Läkerol, Malaco, Juleskum og PEZ (kan I huske dem? De der små syrlige tabletter, som man skulle hive ud af en stor plasticdims formet som ens yndlingskarakter fra tegnefilm?). Mange af deres mærker er desuden glutenfri, hvilket passer perfekt, for den ene af niecerne har cøliaki. Samtidig anser jeg Cloetta AB for at være et stabilt firma med gode indtjeningsmuligheder, også i fremtiden. Til sidst udbetaler Cloetta AB udbytte en gang om året, mellem 0,50-1 SEK pr. aktie, og vi tænkte, at det måske ville være sjovt for pigerne at få lidt håndører ind i mellem, som de så enten kunne spare op eller bruge på legetøj eller slik.

Da vi købte dem, kostede de omkring 24 svenske kroner, hvilket svarer til ca. 17,50 danske kroner. Vi besluttede os for at købe ti aktier til hver af pigerne. Derudover købte vi også noget Cloetta-slik til dem, for at gøre det hele mere konkret. Til sidst lavede Hr. Kapitalisthippie et gammeldags aktiecertifikat, der bevidnede, at pigerne fra dags dato var indehavere af ti stk. Cloetta AB-aktier til en værdi af sådan-og-sådan, som de skulle underskrive. Igen for at gøre det mere realistisk for pigerne.

Hvordan tog de så imod det?

Indrømmet, det var lidt nervepirrende at møde op til en børnefødselsdag uden legetøj i hænderne. Vi holdt vejret lidt, da de pakkede hver deres gave op. De kiggede noget underligt på det til at starte med. Held i uheld var der, på grund af Corona, færre mennesker med til dagen, end der normalt ville være, så vi havde tid (og pigerne overskud) til at sætte os ned og forklare indholdet.

Vi forklarede dem, at alt slikket, der lå i pakken, blev produceret af et firma, der hed Cloetta AB, som lå i Sverige. Og at vi havde købt nogle aktier i det firma til dem, hvilket faktisk betød, at de nu var medejere af en slikfabrik! Jeg forsøgte at forklare dem, at de som aktionærer nu ejede en lillebitte del af det selskab, og at de, hvis de en dag ville det, kunne sælge den andel, til en forhåbentligt højere pris end vi havde givet. Dermed havde de tjent penge på det. Til sidst forklarede jeg dem meget kort om konceptet bag udbytte. Og med det forstod de, at de hvert år ville få penge til at købe slik for, så den del var de helt med på!

Til at starte med blev de nok lidt skuffede. Det er nok også meget at forvente af ni-årige piger ikke at blive skuffede over en “blød pakke”. Jeg ved jo af gode grunde heller ikke, om deres lillebitte andel vil stige i værdi med tiden eller gå nedenom og hjem. Måske er der, når de fylder 18, den præcis samme værdi som da vi købte dem, måske mere, måske mindre. Sådan er det jo.

Men senere, da vi sad og legede med noget af det legetøj de trods alt fik, satte den ene af dem sig ved siden af mig.

  • Det er faktisk lidt sejt at være medejer af en slikbutik, sagde hun.

Det gav jeg hende ret i, og hun spurgte, om jeg også investerede, og hvad man ellers kunne lægge penge i. Vi fik os en god snak på børneniveau om aktier.

Senere igen kom en af deres legekammerater forbi, og de skulle selvfølgelig vise gavebordet. Noget af det første de nævnte, var deres nyerhvervede slikfabrik. Som de godt nok fik forklaret som om de alene ejede den, men altså, tæt på!

Og who knows? Måske har netop den gave og den snak sået et lillebitte frø i pigerne, som vil komme dem til gavn senere. Jeg tror aldrig det er for tidligt at give børn en opfattelse af, at penge ikke nødvendigvis behøver at gå til forbrug.

Hvordan giver du aktier til børn?

Alt i alt synes jeg det var en succes at prøve at give pigerne den anderledes gave. Helt sikkert noget, vi kunne finde på igen en anden gang. Men hvordan gør man så? Der er flere måder at gribe det an på.

Først lidt om SKAT, som med alt andet i livet også spiller ind her. Børn og børnebørn kan i 2021 gives for op til 68.700 kroner, før der skal betales 15 procent i skat. Det gælder også for ugifte samboende, oldebørn osv. Svigerbørn kan man give 23.500 kroner før der skal svares skat. Mellem ægtefæller er der ingen grænser.

Penge/aktier til alle andre, også niecerne, skal modtager angive på selvangivelsen som anden indkomst.

Rent lavpraktisk kan du:

  • Selv oprette en konto og købe for personen
  • Købe aktierne på dit eget depot og overføre dem til en andens.
    Her skal du dog være opmærksom på beskatning. Når aktierne at stige i værdi inden du overfører dem, så skal du betale skat på stigningen. Også selvom aktierne, og dermed afkastet, faktisk ikke er dit. Der kan også være rimeligt store omkostninger forbundet med at flytte aktier fra et depot til et andet.
  • Oprette en konto med personen, som har modtaget aktierne i gave, og købe dem sammen med personen.
    Er personen nybegynder på markedet, har du dermed også hjulpet dem igang og måske gjort dem lidt mere fortrolige i en handelsplatform. Dobbelt win!

Vi valgte den endnu mere lavpraktiske udgave, som var at overføre beløbet til deres forældre på MobilePay, hvorefter aktierne blev købt på morens Nordnet-konto. Der var tale om et så lille beløb, at vi ikke synes andet gav mening, og eftersom de ikke er vores børn eller børnebørn, ville jeg ikke være komfortabel med at skulle oprette et depot i deres navn. Forældrene valgte efterfølgende selv at fordoble antallet af Cloetta AB-aktier til pigerne, så de nu har 20 hver i deres mors depot.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s